Projektowanie kuchni najlepiej rozpocząć od projektu koncepcyjnego, tzn. rozrysowania przyszłego rozmieszczenia poszczególnych szafek na płaskim rzucie pomieszczenia, koniecznie w odpowiedniej skali. Na samym początku należy wybrać rodzaj układu.

kuchnia jednorzędowa
Często spotykana w budynkach wielorodzinnych tzw.: blokach, gdzie taki układ był wymuszany przez mały metraż pomieszczeń. Jest to najgorszy i najmniej wygodny układ kuchni. Najlepiej jest go w ogóle nie stosować, chyba że nie ma żadnego innego wyjścia (a prawie zawsze jakieś wyjście można znaleźć)
kuchnia w kształcie litery L Obecnie dość często stosowana. Może być wygodna, pod warunkiem, że zostanie dobrze rozplanowana. W przeciwieństwie do poprzedniej, umożliwia stworzenie tzw. trójkąta roboczego (trójkąt, w którym narożniki tworzą kuchenka, lodówka i zlewozmywak). Konieczne jest zastosowanie jednej szafki narożnej. Mieści się z reguły nawet w niedużych pomieszczeniach
kuchnia w kształcie litery U

Wymaga dość dużej kuchni, o szerokości przynajmniej 2.40m. Jest to układ wygodny, ale jednocześnie trudny do dobrego zagospodarowania. Zaletą jest bliskość wszystkich sprzętów i szafek mimo dużej ich ilości. Wymaga dwóch szafek narożnych


kuchnia dwurzędowa Podobna do poprzedniej, jednak pozbawiona „łącznika” pomiędzy oboma ramionami. Jej minusem jest konieczność przenoszenia produktów z jednej strony na drugą. Mimo to układ ten ma swoje zalety. Wymaga równie szerokiego pomieszczenia co poprzednia. Nie występuje w nim ani jedna szafka narożna.
kuchnia w kształcie litery G W wersji klasycznej jest to układ z 3 szafkami narożnymi, na ogół jednak stosuje się zabudowę w kształcie litery L z dobudowaną wyspą lub półwyspem. Może być stosowany w kuchniach o dużym metrażu, najlepiej otwartych na salon.

 

Planując układ kuchni, musimy wziąć pod uwagę kilka zasad ergonomii, jakimi każda wygodna kuchnia powinna się cechować. Po pierwsze, musimy odpowiednio rozmieścić najważniejsze sprzęty AGD: płytę grzewczą, lodówkę i zlewozmywak. Urządzenia te najlepiej rozmieścić na planie trójkąta – w ten sposób skrócimy przyszłemu użytkownikowi drogę, jaką będzie musiał za każdym razem pokonać, przygotowując posiłek. Rozmieszczenie to nie powinno być jednak dowolne. W kuchni możemy wydzielić kilka stref funkcjonalnych:

 

zapasy tutaj powinny być przechowywane zapasy żywności, zarówno niewymagające chłodzenia, jaki i wymagające chłodzenia - dlatego niezbędnymi elementami tej strefy są lodówka i zamrażarka oraz wysoka szafa z cargo lub szufladami wewnętrznymi
przechowywanie w tej strefie powinna się znajdować zastawa stołowa, tj. szkło, porcelana i sztućce
zmywanie to tzw. strefa mokra, w niej powinny się znajdować zlew, zmywarka, powinno być miejsce na odkładanie i suszenie naczyń oraz na przechowywanie detergentów, a także na składowanie i segregowanie śmieci
przygotowywanie to serce kuchni - powinna zająć miejsce w miarę możliwości najbardziej centralne, konieczny jest blat roboczy (jego minimalna szerokość to 90 cm) oraz dostęp do narzędzi kuchennych niezbędnych do przygotowywania posiłków (desek do krojenia, noży, robota kuchennego itp.), a także do często wykorzystywanych produktów żywnościowych (takich jak przyprawy, olej itp.)
gotowanie,pieczenie w tej strefie powinny się znaleźć piekarnik, płyta grzejna, kuchenka mikrofalowa, pochłaniacz pary; tutaj także przechowywane powinny być formy do ciast, garnki, pokrywki i patelnie

 

Musimy pamiętać, aby pomiędzy głównymi urządzeniami tworzącymi trójkąt roboczy znajdowały się odpowiednio duże blaty, umożliwiające wygodną pracę. I tak blat obok lodówki służy jako miejsce na wyjmowane produkty, miejsce koło zlewozmywaka to obszar przygotowywania produktów do gotowania, a obok płyty grzewczej trzeba wygospodarować miejsce na końcowe przygotowania i talerze z gotowymi potrawami.

 

źródło: www.projekty-kuchni.duu.pl
http://www.wfm-kuchnie.pl