Koncepcja
Projektowanie kuchni najlepiej rozpocząć od projektu koncepcyjnego, tzn. rozrysowania przyszłego rozmieszczenia poszczególnych szafek na płaskim rzucie pomieszczenia, koniecznie w odpowiedniej skali. Na samym początku należy wybrać rodzaj układu.
kuchnia jednorzędowa | Często spotykana w budynkach wielorodzinnych tzw.: blokach, gdzie taki układ był wymuszany przez mały metraż pomieszczeń. Jest to najgorszy i najmniej wygodny układ kuchni. Najlepiej jest go w ogóle nie stosować, chyba że nie ma żadnego innego wyjścia (a prawie zawsze jakieś wyjście można znaleźć) | ![]() |
|
kuchnia w kształcie litery L | Obecnie dość często stosowana. Może być wygodna, pod warunkiem, że zostanie dobrze rozplanowana. W przeciwieństwie do poprzedniej, umożliwia stworzenie tzw. trójkąta roboczego (trójkąt, w którym narożniki tworzą kuchenka, lodówka i zlewozmywak). Konieczne jest zastosowanie jednej szafki narożnej. Mieści się z reguły nawet w niedużych pomieszczeniach | ![]() |
|
kuchnia w kształcie litery U |
Wymaga dość dużej kuchni, o szerokości przynajmniej 2.40m. Jest to układ wygodny, ale jednocześnie trudny do dobrego zagospodarowania. Zaletą jest bliskość wszystkich sprzętów i szafek mimo dużej ich ilości. Wymaga dwóch szafek narożnych |
![]() |
|
kuchnia dwurzędowa | Podobna do poprzedniej, jednak pozbawiona „łącznika” pomiędzy oboma ramionami. Jej minusem jest konieczność przenoszenia produktów z jednej strony na drugą. Mimo to układ ten ma swoje zalety. Wymaga równie szerokiego pomieszczenia co poprzednia. Nie występuje w nim ani jedna szafka narożna. | ![]() |
|
kuchnia w kształcie litery G | W wersji klasycznej jest to układ z 3 szafkami narożnymi, na ogół jednak stosuje się zabudowę w kształcie litery L z dobudowaną wyspą lub półwyspem. Może być stosowany w kuchniach o dużym metrażu, najlepiej otwartych na salon. | ![]() |
Planując układ kuchni, musimy wziąć pod uwagę kilka zasad ergonomii, jakimi każda wygodna kuchnia powinna się cechować. Po pierwsze, musimy odpowiednio rozmieścić najważniejsze sprzęty AGD: płytę grzewczą, lodówkę i zlewozmywak. Urządzenia te najlepiej rozmieścić na planie trójkąta – w ten sposób skrócimy przyszłemu użytkownikowi drogę, jaką będzie musiał za każdym razem pokonać, przygotowując posiłek. Rozmieszczenie to nie powinno być jednak dowolne. W kuchni możemy wydzielić kilka stref funkcjonalnych:
zapasy | tutaj powinny być przechowywane zapasy żywności, zarówno niewymagające chłodzenia, jaki i wymagające chłodzenia - dlatego niezbędnymi elementami tej strefy są lodówka i zamrażarka oraz wysoka szafa z cargo lub szufladami wewnętrznymi |
przechowywanie | w tej strefie powinna się znajdować zastawa stołowa, tj. szkło, porcelana i sztućce |
zmywanie | to tzw. strefa mokra, w niej powinny się znajdować zlew, zmywarka, powinno być miejsce na odkładanie i suszenie naczyń oraz na przechowywanie detergentów, a także na składowanie i segregowanie śmieci |
przygotowywanie | to serce kuchni - powinna zająć miejsce w miarę możliwości najbardziej centralne, konieczny jest blat roboczy (jego minimalna szerokość to 90 cm) oraz dostęp do narzędzi kuchennych niezbędnych do przygotowywania posiłków (desek do krojenia, noży, robota kuchennego itp.), a także do często wykorzystywanych produktów żywnościowych (takich jak przyprawy, olej itp.) |
gotowanie,pieczenie | w tej strefie powinny się znaleźć piekarnik, płyta grzejna, kuchenka mikrofalowa, pochłaniacz pary; tutaj także przechowywane powinny być formy do ciast, garnki, pokrywki i patelnie |
Musimy pamiętać, aby pomiędzy głównymi urządzeniami tworzącymi trójkąt roboczy znajdowały się odpowiednio duże blaty, umożliwiające wygodną pracę. I tak blat obok lodówki służy jako miejsce na wyjmowane produkty, miejsce koło zlewozmywaka to obszar przygotowywania produktów do gotowania, a obok płyty grzewczej trzeba wygospodarować miejsce na końcowe przygotowania i talerze z gotowymi potrawami.
źródło: www.projekty-kuchni.duu.pl
http://www.wfm-kuchnie.pl