Poniżej znajduje się spis porad i zaleceń, którymi warto się kierować projektując kuchnię.

  • Blaty na szafkach standardowo umieszcza się na wysokości 85-90cm. Płyta grzewcza może znajdować się w obniżeniu do 80cm, co poprawia ergonomię. Piekarnik najlepiej umieścić w zabudowie na wysokości około 80cm (dolna krawędź), mikrofalówka około 90cm.
  • Szafki wiszące wiszą standardowo 50-60cm nad blatem. Niestety utrudnia to dostęp do górnej partii tych szafek, gdyż znajdują się dość wysoko. W celu poprawy ergonomii można zdecydować się na pogłębienie blatu roboczego do 80cm i zawieszenie szafek 30-40cm nad blatem.
  • Okap powinien wisieć około 70cm nad płytą grzewczą (szczegóły dla każdego modelu w instrukcji)
  • Zlewozmywak musi być oddzielony od płyty grzewczej blatem roboczym. Piekarnik może sąsiadować z lodówką tylko jeśli ma chłodzoną obudowę.
  • Pod oknem nie należy umieszczać płyty grzewczej, znakomicie natomiast pasuje tam zlewozmywak.
  • Zmywarka powinna znajdować się w bezpośrednim sąsiedztwie zlewu – poprawia to zarówno ergonomię, jak i ułatwia prowadzenie instalacji wodno-kanalizacyjnej.
  • Pamiętaj o trójkącie roboczym! Lodówka, płyta grzewcza i zlewozmywak powinny tworzyć wierzchołki trójkąta – m bardziej jest on zbliżony do równobocznego, tym lepiej.
  • W dolnych szafkach nie stosuj półek! Zdecydowanie lepszym wyjściem są głębokie lub płytkie szuflady i systemy cargo.
  • Przeznacz odpowiednio dużo miejsca na magazynowanie produktów spożywczych – jeżeli w domu nie ma spiżarni, świetnie sprawdzi się wysoka zabudowa typu cargo
  • Uważaj na szafki narożne! Aby wykorzystać ich przestrzeń, zastosuj specjalne systemy np. Magic corner lub le mans firmy Peka.

 

źródło: www.projekty-kuchni.duu.pl