Na postawione w temacie pytanie odpowiedzieć jest łatwo: oczywiście, ze warto! Półwysep lub wyspa w kuchni ma wiele zalet. Po pierwsze, mamy dostęp do blatów na półwyspie z trzech stron (a w przypadku wyspy – z czterech) co poprawia ergonomię pracy, i stanowi dużo bardziej elastyczny układ, który sprawdzi się w rozmaitych sytuacjach. Podstawowy problem związany z półwyspem jest taki, ze wymaga on wiele miejsca, a więc projektowana kuchnia musi być dość duża. Warto też uwzględnić plany wykonania półwyspu już na etapie projektu wnętrza. Jeśli planujemy na półwyspie umieścić zlewozmywak, musimy odpowiednio dostosować instalację wodno-kanalizacyjną i przewidzieć zarówno doprowadzenie wody, jak i rurę kanalizacyjną.

Z kolei płyta grzewcza na półwyspie oznacza doprowadzenie przewodów elektrycznych (uwaga: większość elektrycznych płyt grzewczych wymaga napięcia trójfazowego, czyli tzw siły!) lub rury gazowej (która z kolei nie może zostać zabudowana – najczęściej umieszcza się ją za szafkami i ukrywa pod dekoracyjną płytą wykończeniową). Dodatkowo nad płytą grzewcza powinien znaleźć się okap, co powoduje konieczność ukrycia instalacji wentylacyjnej w suficie podwieszanym. Wszystkie te wymagania kosztują, ale korzyści wynikające z posiadania półwyspu rekompensują nasze wydatki. Oto krótki spis zalet posiadania półwyspu w kuchni:

  • Półwysep ułatwia integrację z resztą rodziny. Osoba pracująca przy półwyspie jest twarzą zwrócona w kierunku pomieszczenia, co ułatwia kontakt i prowadzenie rozmowy.
  • Półwysep znacznie ułatwia stworzenie ergonomicznej kuchni – z zachowaniem zasady trójkąta roboczego.
  • Zapewnia dodatkowe blaty robocze, które zawsze w kuchni są potrzebne.
  • Może pełnić rolę kącika jadalnego czy wręcz stołu kuchennego, przy którym wygodnie można zjeść śniadanie
  • Może stanowić umowną granicę między częścią roboczą i jadalną kuchni, co daje nowe możliwości ciekawej i oryginalnej aranżacji kuchni
  • Może sam w sobie stanowić element dekoracyjny.

Planując stworzenie półwyspu w naszej kuchni, bierzmy pod uwagę jej wielkość. Nie w każdej kuchni półwysep się zmieści, a zbytnie zmniejszenie odległości między szafkami pogorszy ergonomię pracy, zamiast ją poprawić i nie wpłynie korzystnie na ostateczny wygląd aranżacji wnętrza. Jeśli koniecznie chcemy mieć półwysep, możemy zaplanować zwykły blat na nóżkach, pełniący rolę dodatkowego blatu. Nie musi on być tak szeroki jak półwysep zawierający szafki kuchenne czy sprzęt AGD, a zachowa część jego korzystnych cech. Jeśli nie jesteśmy pewni, czy półwysep zmieści się w naszej kuchni, poprośmy o poradę architekta wnętrz.

 

źródło: www.projekty-kuchni.duu.pl